Aminokyseliny, zoznam aminokyselín

Zoznam aminokyselín – ktoré sú esenciálne, účinky, využitie, vzorce

Predstavte si, že máte v rukách kľúč k samotnej podstate ľudského života – k základným stavebným kameňom, ktoré formujú každú našu bunku, tkanivo a sval. Nie sú to len súčasti stredoškolskej učebnice biológie, sú to životne dôležití protagonisti príbehu našej existencie.

Zoznam 20 + 1 aminokyselín a chemické vzorce. Každú nájdete nižšie aj so základnými informáciami.

Alanín – C3H7NO2
Arginín – C6H14N4O2
Asparagín – C4H8N2O3
Kyselina asparágová – C4H7NO4
Cysteín – C3H7NO2S
Kyselina glutámová – C5H9NO4
Glutamín – C5H10N2O3
Glycín – C2H5NO2
Histidín – C6H9N3O2
Izoleucín – C6H13NO2
Leucín – C6H13NO2
Lyzín – C6H14N2O2
Metionín – C5H11NO2S
Fenylalanín – C9H11NO2
Prolín – C5H9NO2
Serín – C3H7NO3
Treonín – C4H9NO3
Tryptofán – C11H12N2O2
Tyrozín – C9H11NO3
Valín – C5H11NO2
Selenocysteín – C3H7NO2Se
* (nekanonická)

PREKVAPENIE! Ďakujeme, že čítate naše články a vzdelávate sa! Ako odmenu a pochvalu vám dávame zľavový kód "čítam", ktorý môžete využiť v našom e-shope TU a získate 3% zľavu na celú objednávku. Doprajte si k čítaniu našich článkov a k odpočinku s našimi produktmi kávičku alebo čaj!

Alanín – C3H7NO2

Alanín je neesenciálna aminokyselina, čo znamená, že telo si ju môže syntetizovať podľa potreby. Zohráva kľúčovú úlohu v glukózo-alanínovom cykle medzi tkanivami a pečeňou. Vo svalovom tkanive sa alanín tvorí z pyruvátu a aminokyselín s rozvetveným reťazcom. Okrem toho je dôležitý pre proliferáciu lymfocytov a funkciu imunitného systému. Telo využíva alanín na premenu glukózy na energiu, čím pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Okrem toho je alanín významný pri stavbe bielkovín. Je hydrofóbny, často sa nachádza v jadre bielkovín. Alanín tiež môže pôsobiť ako zdroj energie pre svaly, mozog a centrálny nervový systém. Pomáha pri metabolizme organických kyselín a cukrov, čo poukazuje na jeho všestrannosť v rôznych biochemických procesoch.

Arginín – C6H14N4O2

Arginín sa považuje za podmienečne esenciálny, pretože organizmus ho nedokáže vždy produkovať v dostatočnom množstve, napríklad počas rýchleho rastu alebo vážneho ochorenia. V tele plní niekoľko funkcií, napríklad hojenie rán, pomáha obličkám odstraňovať odpadové produkty a udržiava funkciu imunitného systému a hormónov. Arginín ako prekurzor oxidu dusnatého podporuje aj zdravie ciev tým, že pomáha regulovať ich rozširovanie.

V súvislosti s kulturistikou a cvičením je arginín populárny pre svoj potenciál zvyšovať prietok krvi a svalovú pumpu. Je tiež dôležitý pre syntézu kreatínu, ktorý je nevyhnutný pre produkciu energie vo svalových bunkách. Z toho vyplýva, že arginín nie je len súčasťou syntézy bielkovín, ale prispieva aj k tvorbe energie a sily, čím sa posilňuje jeho kľúčová úloha v celkovom metabolizme a fyzickom výkone.

Asparagín – C4H8N2O3

Asparagín je neesenciálna aminokyselina, ktorá je rozhodujúca pre biosyntézu bielkovín. Bola to prvá aminokyselina, ktorá bola izolovaná z jej prírodného zdroja, špargle (anglicky asparagus), čo sa odráža aj v jej názve. Asparagín sa podieľa na metabolizme toxického amoniaku v ľudskom tele prostredníctvom cyklu močoviny. Okrem toho zohráva úlohu pri fungovaní nervového systému a regulácii rovnováhy v tele.

Asparagín je tiež nevyhnutný pre vývoj a udržiavanie mozgu. Pomáha pri vývoji neurónov a fungovaní neurotransmiterových systémov v mozgu. Jeho význam je zdôraznený pri kognitívnych funkciách, kde napomáha správnej rovnováhe a obratu neurotransmiterov.

Kyselina asparágová – C4H7NO4

Kyselina asparágová, známa aj ako aspartát, je neesenciálna aminokyselina, ktorá sa aktívne zúčastňuje na cykle močoviny a syntéze iných aminokyselín. Táto aminokyselina sa v tele syntetizuje z oxalacetátu, ktorý je súčasťou cyklu kyseliny citrónovej. Je známa svojou úlohou pri syntéze iných aminokyselín a niektorých neurotransmiterov, ktoré sú rozhodujúce pre nervovú komunikáciu.

Okrem toho je kyselina asparágová dôležitá v procese glukoneogenézy, tvorby glukózy z nesacharidových zdrojov. Pôsobí aj ako neurotransmiter v mozgu, kde excituje nervové bunky, čo zdôrazňuje jej význam pre zdravie mozgu a nervov. Jeho prítomnosť je nevyhnutná pre stabilnú funkciu buniek a udržiavanie rovnováhy kyselín a zásad v tele.

Cysteín – C3H7NO2S

Cysteín je neesenciálna aminokyselina obsahujúca síru, ktorá sa syntetizuje z metionínu, esenciálnej aminokyseliny. Je dôležitá pri syntéze bielkovín, detoxikácii a rôznych metabolických funkciách. Jedinečnou vlastnosťou cysteínu je jeho tiolová skupina, ktorá slúži ako miesto pre redoxné reakcie a je nevyhnutná pre katalytickú aktivitu mnohých enzýmov.

Okrem toho je cysteín dôležitou zložkou glutatiónu, hlavného antioxidantu v tele, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Jeho schopnosť vytvárať disulfidové väzby je kľúčová v terciárnych a kvartérnych štruktúrach proteínov, čo určuje ich stabilitu a funkciu. Prispieva k štrukturálnej integrite mnohých bielkovín vrátane tých, ktoré sú potrebné pre vlasy a pokožku.

Kyselina glutámová – C5H9NO4

Kyselina glutámová alebo glutamát je neesenciálna aminokyselina, ktorá zohráva kľúčovú úlohu ako neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme. Podieľa sa na kognitívnych funkciách, ako je učenie a pamäť. V organizme má rozhodujúci význam pri likvidácii prebytočného alebo odpadového dusíka. Glutamát je tiež prekurzorom pre syntézu kyseliny gama-aminomaslovej (GABA), ďalšieho neurotransmitera s upokojujúcimi účinkami na nervový systém.

Okrem toho je kyselina glutámová súčasťou antioxidantu glutatiónu. Jej prítomnosť je dôležitá pre imunitný systém a pre zdravie tráviaceho traktu, kde slúži ako zdroj energie pre črevnú výstelku. Zlepšuje funkciu mozgu a pomáha pri prenose draslíka cez hematoencefalickú bariéru, čo dokazuje jej mnohostranné úlohy v organizme.

Glutamín- C5H10N2O3

Glutamín sa považuje za podmienečne esenciálny, pretože za určitých podmienok, ako je intenzívne cvičenie alebo choroba, môže telo potrebovať viac glutamínu, ako dokáže vyrobiť. Je nevyhnutný pre syntézu bielkovín a je hlavným zdrojom energie pre mnohé bunky. Glutamín zohráva významnú úlohu pri udržiavaní zdravia gastrointestinálneho traktu a pri fungovaní imunitného systému, pretože slúži ako palivo pre imunitné bunky.

Okrem toho má glutamín dôležitú úlohu pri prenose dusíka a regulácii acidobázickej rovnováhy v krvi a iných tkanivách. Pôsobí ako nárazník a pomáha pri vylučovaní kyselín obličkami. Vďaka svojej schopnosti podporovať funkciu svalov a zabraňovať odbúravaniu bielkovín je obľúbeným doplnkom medzi športovcami a kulturistami, čo dokazuje jeho dôležitá úloha pri udržiavaní svalovej hmoty a podpore regenerácie.

Glycín- C2H5NO2

Glycín je najmenšia a najjednoduchšia zo všetkých aminokyselín, vďaka čomu nie je esenciálna, ale napriek tomu je nevyhnutná pre širokú škálu fyziologických funkcií. Je súčasťou kolagénu, bielkoviny, ktorá tvorí veľkú časť kože, spojivového tkaniva a kostí. Glycín sa tiež podieľa na prenose chemických signálov v mozgu a môže byť dôležitý pre udržanie zdravého centrálneho nervového systému.

Okrem toho má glycín upokojujúci účinok na mozog a je zložkou kreatínu, ktorý dodáva energiu svalovým bunkám. Prispieva k tvorbe glutatiónu, silného antioxidantu, a bola skúmaná jeho úloha pri podpore celého radu metabolických a ochranných funkcií. Jeho význam pri raste a udržiavaní buniek poukazuje na všestrannosť a užitočnosť tejto jednoduchej aminokyseliny.

Histidín – C6H9N3O2

Histidín je esenciálna aminokyselina, ktorú si telo nedokáže vyrobiť a musí sa získavať stravou. Je prekurzorom histamínu, dôležitého zápalového činiteľa pri imunitných reakciách. Histidín sa podieľa na mnohých metabolických procesoch vrátane syntézy červených a bielych krviniek. Je tiež potrebný na obnovu tkanív a udržiavanie myelínových pošiev, ktoré chránia nervové bunky.

Okrem toho histidín reguluje pH v tele a zlepšuje trávenie tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočnej šťavy. Vďaka svojmu imidazolovému kruhu je jedinečným prispievateľom do katalytických miest enzýmov a zúčastňuje sa na transporte iónov kovov v tele. To podčiarkuje jeho význam v enzýmovej funkcii aj v metabolizme minerálov.

Izoleucín – C6H13NO2

Izoleucín je esenciálna aminokyselina s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktorú telo nedokáže syntetizovať a musí ju prijímať prostredníctvom bielkovín. Má kľúčový význam pre svalový metabolizmus a je silne koncentrovaný vo svalovom tkanive. Izoleucín je dôležitý aj pre reguláciu energie, imunitné funkcie a tvorbu hemoglobínu. Zohráva špecifickú úlohu pri stimulácii syntézy svalových bielkovín, čo je kľúčový proces pri obnove a raste svalov.

Okrem toho sa izoleucín využíva v tele počas fyzickej námahy a vytrvalostných športov, čo podčiarkuje jeho význam pre športovcov a osoby vykonávajúce pravidelnú fyzickú aktivitu. Pomáha pri obnove a prestavbe svalov a podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi tým, že napomáha vylučovaniu hormónov, ako je inzulín. Táto esenciálna aminokyselina je dôležitou súčasťou zdravej stravy, najmä pre tých, ktorí sa venujú intenzívnej fyzickej aktivite.

Leucín – C6H13NO2

Leucín je esenciálna aminokyselina s rozvetveným reťazcom, ktorá je dôležitá pre syntézu bielkovín a obnovu svalov. Je jedným z najdôležitejších stavebných prvkov svalového tkaniva a môže významne ovplyvniť svalovú hmotu a metabolizmus. Leucín spúšťa dráhu, ktorá stimuluje syntézu bielkovín vo svaloch, vďaka čomu je veľmi cenný pre športovcov a osoby podstupujúce regeneráciu svalov.

Okrem toho leucín zohráva významnú úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi tým, že napomáha vylučovaniu inzulínu a metabolizmu glukózy. Podieľa sa aj na produkcii rastových hormónov a pomáha pri hojení rán. Leucín ako potreba stravy je nevyhnutný pre správny rast a vývoj, preto je obzvlášť dôležitý v dojčenskom a detskom veku.

Lyzín – C6H14N2O2

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorá sa musí získavať stravou, pretože telo si ju nedokáže samo vyrobiť. Je dôležitá pre správny rast a zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe karnitínu, živiny zodpovednej za premenu mastných kyselín na energiu a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Lyzín tiež prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre kosti, spojivové tkanivá a kožu.

Okrem toho sa zdá, že lyzín pomáha telu absorbovať a uchovávať vápnik a má dôležitú úlohu pri tvorbe protilátok, hormónov a enzýmov. To zdôrazňuje jeho význam pri udržiavaní celkového zdravia a obranných mechanizmov organizmu. Podiel lyzínu na syntéze bielkovín a funkcii imunitného systému dokazuje jeho kľúčovú úlohu vo výžive a zdraví. Zistiť viac o lyzíne.

Metionín – C5H11NO2S

Metionín zohráva kľúčovú úlohu pri začatí procesu translácie pri syntéze bielkovín; je prvou aminokyselinou začlenenou do nového proteínového reťazca. Okrem toho pôsobí ako donor metylových skupín v biochemických procesoch, čím uľahčuje množstvo metabolických reakcií. Dôležité je, že metionín patrí medzi esenciálne aminokyseliny, čo znamená, že telo si ho nedokáže syntetizovať, preto sa musí získavať stravou. Medzi potraviny bohaté na metionín patria vajcia, orechy, semená a ryby. Síra, ktorú obsahuje, je kľúčová pre syntézu ďalších molekúl obsahujúcich síru, ako je cysteín, ktorý je kľúčový pre detoxikačné procesy a metabolické funkcie tela.

Fenylalanín – C9H11NO2

Fenylalanín je esenciálna aminokyselina známa tým, že je prekurzorom neurotransmiterov dopamínu, noradrenalínu a adrenalínu. Jeho úloha je kľúčová v štruktúre a funkcii bielkovín a enzýmov a pri výrobe iných aminokyselín. Napríklad sa priamo podieľa na syntéze tyrozínu, čo je ďalšia aminokyselina s viacerými kritickými funkciami v tele. Fenylalanín sa hojne vyskytuje v potravinách obsahujúcich bielkoviny, ako sú mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky. Táto aminokyselina je obzvlášť zaujímavá, pretože existuje v rôznych formách; L-forma sa používa v bielkovinách, zatiaľ čo D-forma sa môže nachádzať v niektorých umelých sladidlách.

Prolín – C5H9NO2

Prolín vyniká svojou jedinečnou cyklickou štruktúrou, ktorá vnáša do polypeptidových reťazcov charakteristický záhyb. Táto vlastnosť je kľúčová pri tvorbe sekundárnej štruktúry bielkovín, najmä kolagénu, vďaka čomu je nevyhnutný pre stabilitu a štruktúru tkanív, ako sú koža, chrupavky a kosti. Hoci nie je nevyhnutný, pretože telo si ho dokáže syntetizovať, prítomnosť prolínu v potravinách s vysokým obsahom bielkovín prispieva k vyváženej strave. Okrem toho prolín zohráva podpornú úlohu pri zdraví kĺbov a hojení rán, čo poukazuje na jeho význam pri udržiavaní a obnove organizmu.

Serín – C3H7NO3

Serín je neesenciálna aminokyselina, ktorá sa podieľa na nespočetnom množstve fyziologických procesov. Podieľa sa na biosyntéze purínov a pyrimidínov, ktoré sú nevyhnutné pre proliferáciu buniek. Okrem toho je serín nevyhnutný pre tvorbu fosfolipidov, stavebných prvkov bunkových membrán. Hoci si telo dokáže serín vytvoriť, získava sa aj prostredníctvom stravy bohatej na sóju, orechy, vajcia a mäso. Všestrannosť serínu sa prejavuje v jeho úlohe prekurzora iných aminokyselín, ako je napríklad glycín, a čo je zaujímavé, podieľa sa na tvorbe neurotransmiterov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie mozgu.

Treonín – C4H9NO3

Treonín, klasifikovaný ako esenciálna aminokyselina, je nevyhnutný pre syntézu bielkovín a je prekurzorom ďalších dvoch dôležitých aminokyselín: glycínu a serínu. Tieto aminokyseliny sú potrebné na tvorbu kolagénu, elastínu a svalového tkaniva, čo podčiarkuje význam treonínu. Okrem toho treonín podporuje funkcie kardiovaskulárneho, pečeňového, centrálneho nervového a imunitného systému. Keďže telo si treonín nedokáže vyrobiť, musí sa získavať z potravín, ako je šošovica, arašidy a živočíšne bielkoviny. Zohráva tiež úlohu pri metabolizme tukov a zabraňuje hromadeniu tuku v pečeni, čo je rozhodujúce pre celkové metabolické zdravie.

Tryptofán – C11H12N2O2

Tryptofán je esenciálna aminokyselina známa svojou úlohou prekurzora serotonínu, neurotransmitera, ktorý sa podieľa na regulácii nálady, spánku a chuti do jedla. Jeho význam sa rozširuje na syntézu melatonínu, ktorý je rozhodujúci pre cykly spánku a bdenia. Tryptofán sa musí získavať zo stravy, pričom jeho vysoké množstvo sa nachádza v morčacom mäse, kuracom mäse, mlieku a tekvicových semienkach. Okrem toho sa táto aminokyselina podieľa na dusíkovej rovnováhe a môže ovplyvňovať imunitné reakcie. Vďaka svojej úlohe pri tvorbe serotonínu je tiež predmetom záujmu pri výskume depresie a iných porúch nálady.

Tyrozín – C9H11NO3

Tyrozín síce nie je esenciálny vzhľadom na schopnosť organizmu syntetizovať ho z fenylalanínu, ale je nevyhnutný pri produkcii niekoľkých kľúčových neurotransmiterov. Medzi tieto neurotransmitery patria dopamín, adrenalín a noradrenalín, ktoré ovplyvňujú náladu, bdelosť a reakcie na stres. Okrem toho je tyrozín stavebným prvkom pre syntézu hormónov, ako sú hormóny štítnej žľazy, ktoré sú rozhodujúce pre reguláciu metabolizmu. Vďaka prítomnosti tyrozínu v mliečnych výrobkoch, mäse, rybách a orechoch je dostupný prostredníctvom vyváženej stravy. Okrem toho prispieva k pigmentácii pokožky a vlasov, pretože je prekurzorom melanínu.

Valín – C5H11NO2

Valín je jednou z troch aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktoré sú esenciálne a musia sa získavať potravou. Táto aminokyselina je obzvlášť významná pri metabolizme svalov, produkcii energie a regenerácii tkanív. Valín je preto často súčasťou doplnkov stravy, ktoré používajú športovci na podporu regenerácie a rastu svalov. Význam valínu v ľudskej strave zdôrazňuje jeho prítomnosť v potravinách, ako sú obilniny, huby, mliečne výrobky a mäso. Okrem toho valín zohráva úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi a dodáva energiu svalom, takže je nevyhnutný pre celkové zdravie a vytrvalosť.

Selenocysteín – C3H7NO2Se (nekanonická aminokyselina)

Selenocysteín, známy ako 21. aminokyselina, je jedinečný vďaka tomu, že vo svojej štruktúre obsahuje selén. Je základom pre syntézu selenoproteínov, ktoré sú rozhodujúce pre antioxidačné obranné mechanizmy, funkciu štítnej žľazy a redoxnú homeostázu. Hoci selén nie je klasifikovaný ako esenciálna aminokyselina v tradičnom zmysle slova, je stopovým prvkom, ktorý je nevyhnutný, a začlenenie selenocysteínu do bielkovín je pre ľudské zdravie nevyhnutné. Medzi potravinové zdroje selénu, a teda nepriamo aj selenocysteínu, patria orechy, semená, ryby a celozrnné výrobky. Schopnosť tela účinne využívať selén je mimoriadne dôležitá na prevenciu oxidačného poškodenia a podporu zdravého imunitného systému.