Betahydroxy kyseliny BHA

Beta hydroxykyseliny (BHA) – účinky, výroba, bezpečnosť a riziká v kozmetike

Milovníci starostlivosti o pleť, pripravte sa! Svet omladzovania pleti zaznamenal prudký nárast popularity beta-hydroxykyselín (BHA). BHA sa stali základom mnohých postupov starostlivosti o pleť, od ich historických koreňov až po ich moderné použitie.

Pôvod a história

Podobne ako mnohé iné veci, ani používanie BHA v starostlivosti o pleť nie je novým fenoménom. Tieto kyseliny sú známe už celé veky, pochádzajú predovšetkým z prírody, než sa presadili v moderných kozmetických prípravkoch.

Bežné zdroje

Príroda bola natoľko láskavá, že nám poskytla niekoľko zdrojov BHA, napríklad vŕbovú kôru a listy zimozelu. Najpozoruhodnejšia z nich je však kyselina salicylová, ktorá je hlavným hráčom v boji proti akné.

PREKVAPENIE! Ďakujeme, že čítate naše články a vzdelávate sa! Ako odmenu a pochvalu vám dávame zľavový kód "citam", ktorý môžete využiť v našom e-shope TU a získate 3% zľavu na celú objednávku. Doprajte si k čítaniu našich článkov a k odpočinku s našimi produktmi kávičku alebo čaj!

Chemická štruktúra a vlastnosti

Keď sa trochu zahĺbime do chémie, poďme odhaliť zloženie a vlastnosti BHA.

Molekulárne zloženie

BHA majú jedinečnú štruktúru, ktorá im umožňuje byť rozpustné v oleji, čo im dáva schopnosť preniknúť hlbšie do pokožky, najmä do mastných oblastí, vďaka čomu sú ideálne na boj proti čiernym a bielym bodkám.

pH a rozpustnosť

BHA sú najúčinnejšie pri mierne kyslej úrovni pH, čo zabezpečuje, že zostávajú účinné a poskytujú pleti maximálny úžitok. Ich rozpustnosť v oleji ich odlišuje od ich náprotivkov, alfa-hydroxykyselín.

Výhody beta-hydroxykyselín

Výhod zaradenia BHA kyselín do vášho režimu je veľa.

Na starostlivosť o pleť

BHA exfoliujú pleť tým, že prenikajú hlboko do pórov, pomáhajú v boji proti akné, redukujú jemné vrásky a zlepšujú štruktúru. Ak je vaším cieľom žiarivá pleť, BHA môžu byť tou najlepšou voľbou.

Použitie v medicíne

Okrem starostlivosti o pleť sú BHA chválené pre svoje protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým sú prospešné pri ochoreniach, ako je psoriáza a zrohovatená pokožka.

Použitie v kozmetických výrobkoch

BHA si našli cestu do rôznych produktov, od sér až po čistiace prostriedky.

Obľúbené značky a produkty

Potenciál BHAs rozpoznalo mnoho značiek, od špičkových až po drogériové. Značky ako Paula's Choice a COSRX ponúkajú produkty bohaté na kyselinu salicylovú, ktoré uspokojujú rôzne potreby starostlivosti o pleť.

Tipy na výber

Pri hľadaní produktov na báze BHA je veľmi dôležité pozrieť sa na koncentráciu. Pre začiatočníkov je ideálna nižšia koncentrácia, približne 2 %. Keď si vaša pleť zvykne, môžete sa pustiť do produktov s vyššou účinnosťou.

Potenciálne vedľajšie účinky

Aj keď sú BHA prospešné, nie sú bez zvláštností.

Reakcie pokožky

Medzi možné reakcie patrí začervenanie, olupovanie alebo mierne pálenie. Vždy pamätajte: náplasťové testovanie je váš priateľ!

Bezpečnostné opatrenia

Pri používaní BHAs sa odporúča používať opaľovací krém, pretože môžu zvýšiť citlivosť vašej pokožky na slnko. Nezabudnite tiež na to, aby ste to s peelingom nepreháňali; kľúčom k úspechu je striedmosť.

Beta-hydroxykyseliny v každodennom živote

BHA sú všade, dokonca aj v produktoch, ktoré používate denne.

Výrobky na každý deň

Od tonika proti akné až po šampón na hĺbkové čistenie – BHA zohrávajú tichú, ale významnú úlohu pri zabezpečovaní vášho najlepšieho vzhľadu.

Pokyny na bezpečné používanie

Pri používaní BHA je veľmi dôležitá dôslednosť. Rovnako treba zabezpečiť, aby ste to nepreháňali. Dôležitá je rovnováha.

Porovnanie PHA a BHA – v čom je rozdiel?

Polyhydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny uspokojujú rôzne potreby pleti. Po prvé, PHA – jemné giganty. Exfoliujú bez toho, aby sa ponárali príliš hlboko. To znamená menšie podráždenie. Navyše hydratujú. Pokožka sa napĺňa a nevysušuje.

Teraz zvážme BHA. Kyselina salicylová patrí medzi bežné BHA. Miluje olej. Preráža kožný maz, zameriava sa na čierne bodky a bojuje proti akné. Vhodná skôr pre mastné typy pleti. Môže však byť vysušujúca. Práve tu zažiaria PHA. Udržujú v pleti neporušenú vlhkosť.

Okrem toho PHA pôsobia na povrchu. Bránia sa znečisteniu a vonkajšiemu stresu. BHA idú hlbšie a precízne uvoľňujú póry. Obe obnovujú pleť, ale robia to odlišne.

Je tu však jeden háčik. BHA môžu spôsobiť väčšiu citlivosť na slnečné žiarenie. Vždy ich kombinujte s opaľovacím krémom. Na druhej strane je menej pravdepodobné, že PHA zvýšia citlivosť na slnko. Napriek tomu však ochrana pred slnkom zostáva neodmysliteľnou súčasťou vašej rutiny.

Časté otázky o beta hydroxykyselinách

Čím sa BHA líšia od iných kyselín?
BHA sa rozpúšťajú v oleji, vďaka čomu dokonale prenikajú hlboko do pokožky a uvoľňujú póry.

Sú BHA vhodné pre všetky typy pleti?
BHA sú v prvom rade vhodné pre mastnú a aknóznu pleť. Pri správnej koncentrácii sa však dajú prispôsobiť aj iným typom pleti.

Ako často by som mala používať BHA v mojej rutinnej starostlivosti?
To do veľkej miery závisí od produktu a tolerancie vašej pleti. Všeobecne sa odporúča začať 2-3-krát týždenne.

Môžem používať BHA s inými účinnými látkami?
Áno, ale je nevyhnutné vedieť, ktoré účinné látky sa dobre kombinujú. Napríklad vitamín C a BHA tvoria dobrý tím.

Existujú nejaké dlhodobé vedľajšie účinky používania BHA?
Dlhodobé nesprávne používanie môže viesť k nadmernému odlupovaniu a zvýšenej citlivosti pokožky. Je veľmi dôležité dodržiavať odporúčané používanie.

Je používanie BHAs počas tehotenstva bezpečné?
Pred zaradením BHAs počas tehotenstva je najlepšie poradiť sa s dermatológom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Zhrnutie

V starostlivosti o pleť vystupujú beta-hydroxykyseliny ako silné nástroje v našej snahe o žiarivú pleť. Ich výhody v spojení so správnym používaním môžu viesť k transformačným výsledkom. Či už ste teda skúsený nadšenec starostlivosti o pleť alebo nováčik, možno práve nastal čas, aby ste BHA zaradili do svojho kozmetického arzenálu.