Sushi kamarát na chudnutie

Chudnutie: sushi je tvoj kamarát

Ak si sushi nepripravujete doma, prichádzate o chutné a mimoriadne dietne jedlo. Je jednoduché na prípravu, rýchle, výživné a surové ryby, ktorých sa bojíte, nie sú povinné.

O sushi

Suši je súhrnný názov pre širokú škálu japonských jedál. Slovo sushi v skutočnosti znamená ryžu s pridaným ryžovým octom. Keďže ide o veľmi základné a ľahko ochutené jedlo, práve množstvo pridaných prísad skutočne určuje, aké jedlo jete. Surová ryba, o ktorej ste počuli, je sashimi – zložka mnohých druhov sushi – ale sushi môžete vytvoriť prakticky z akejkoľvek prísady, ktorá sa hodí k ryži.

V Amerike je zďaleka najbežnejším typom sushi Maki-sushi, teda ryža zabalená v morských riasach. Morské riasy sa nazývajú nori a tvoria zelenú kožu, ktorú môžete vidieť okolo kúskov sushi. Z tohto dôvodu sa maki-sushi na mnohých jedálnych lístkoch nazývajú nori rolky. Obľúbené sú aj Nigiri-sushi, malé ryžové tyčinky posypané wasabi a sashimi.

Do zdravej stravy je ľahké zaradiť sushi. Myslite na ingrediencie: ryža, zelenina a ryby. Nie je to zrovna na infarkt, práve naopak. Pokiaľ to s ryžou nepreháňate, je okrem nízkeho obsahu tuku aj mimoriadne nízkokalorická. Tam, kde my chrúmeme bravčovú kožu a zemiakové lupienky, majú Japonci suši. Chcete hádať, ktorá krajina má dlhší priemerný vek dožitia?

Ako pripraviť kalifornskú rolku

Poďme sa naučiť, ako pripraviť kalifornskú rolku, ktorá je v súčasnosti v Amerike najobľúbenejšou nori rolkou. Budete potrebovať nasledujúce položky, z ktorých všetky by ste mali ľahko nájsť v oddelení orientálnych potravín vo vašom supermarkete alebo na miestnom ázijskom trhu:

  • ryžu na sushi (krátkozrnnú alebo strednezrnnú)
  • Nori (štvorce pražených morských rias)

Ryžu pripravte podľa pokynov na obale. Na každú sushi rolku budete potrebovať asi 3/4 šálky varenej ryže a väčšina ľudí bude sýta po zjedení 1 alebo 2 roliek.

Do malej panvice dajte lyžicu octu a 1/3 lyžice cukru a soli na každé 3/4 šálky ryže, ktorú varíte. Vzniknutú zmes krátko zahrejte a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Keď je ryža takmer uvarená, začnite krájať zeleninu. Ošúpte uhorku a nakrájajte ju na dlhé tenké pásiky s priemerom asi 0,6 cm. To isté platí aj pre avokádo. Ak ste si kúpili práškové wasabi, pripravte si ho tiež (stačí ho rozmiešať v malom množstve vody, kým nevznikne hustá pasta).

Keď je ryža hotová, stiahnite ju z ohňa a pomaly do nej primiešajte octovú zmes. Potom ryžu položte na fóliu alebo plech na pečenie a nechajte ju vychladnúť (tradične sa to robí tak, že sa ryža pomaly mieša a rozvoniava). Ryža by mala byť mierne vlhká a lepkavá, ale nie mokrá a kašovitá. Správne pripraviť ryžu je najťažšia časť prípravy sushi, ale trocha praxe vás naučí, čo funguje.

Keď ryža s octom vychladne, môžete všetko spojiť. Položte si bambusovú podložku na valčekovanie pred seba vodorovne (bambusové tyčinky by mali viesť zľava doprava). Vezmite si list nori a položte ho na rolovaciu podložku. Na nori rozložte vrstvu ryže, ktorá pokryje asi 2 cm plochy. Časť nori, ktorá nie je pokrytá ryžou, bude držať rolku uzavretú (predstavte si lepiaci prúžok na obálke alebo žuvačku na cigaretovom papieriku).

Na ryžu položte pásik avokáda a pásik uhorky a navrch krabie mäso. Teraz si navlhčite prsty studenou vodou a navlhčite časť nori, ktorú ste nechali nezakrytú. Pomocou podložky opatrne zrolujte sushi, pričom začnite stranou s ryžou a zrolujte ju smerom nahor (nevaľte do nej podložku, hlupáci). Ak to znie zložito, nebojte sa. Je to také jednoduché ako zrolovať spací vak alebo plážový uterák a bude vám to jasné, keď budete mať ingrediencie skutočne pred sebou.

Vezmite vzniknutú rolku a nakrájajte ju na plátky veľkosti sústa, zvyčajne 6 na jednu rolku. Ak máte problém nakrájať rolku bez toho, aby ste ju poškodili, skúste medzi jednotlivými rezmi ponoriť nôž do vody. Kúsky položte na plocho a budú vyzerať ako malé farebné disky. Podávajte s wasabi a sójovou omáčkou.

Bezpečnostné tipy pre sašimi

Ak máte odvahu a chcete vyskúšať sashimi, tu je niekoľko bezpečnostných tipov. V prvom rade si uvedomte, že milióny ľudí jedia každý deň surové ryby bez toho, aby ochoreli. Väčšina z nich však žije priamo pri mori, kde je čerstvých rýb dostatok. Pre mnohých žijúcich na pevnine to tak nie je. S rybou, ktorá sa pripravuje na prepravu do obchodu s potravinami v Tokiu, sa nezaobchádza rovnako ako s rybou, ktorá smeruje do sushi baru v Hlohovci alebo Ružomberku. Hľadajte ryby, ktoré sú špeciálne označené ako sushi-grade. Vyhnite sa sladkovodným rybám, s výnimkou lososa, ktorý strávi väčšinu svojho života v mori. Pri kúpe celej ryby sa uistite, že žiabre sú jasne červené a nie slizké, oči by mali byť priehľadné a nie zakalené a nemali by byť cítiť rybí zápach.

Začítajte sa do zdravého a výživného sushi ešte dnes. Môže vám chvíľu trvať, kým správne zvládnete ryžu a rolovanie, ale keď získate skúsenosti, budete schopní vytiahnuť niekoľko nori roliek za päť minút.