Chlórová voda

Chlórová voda v očiach – čo robiť?

Chlór je síce nevyhnutným prostriedkom na udržiavanie hygieny v bazéne, ale pri kontakte s citlivými oblasťami, najmä s našimi očami, sa môže zmeniť na doslova nepríjemnú bolesť. Táto chemikália, ktorá sa bežne nachádza v bazénoch, kúpeľoch a niektorých výrobkoch pre domácnosť, je síce užitočná, ale vyžaduje si rešpekt.

Chlór v očiach: podrobný prehľad

Plávanie prináša radosť, ale čo radosť neprináša, je podráždenie spôsobené chlórom. Ako však chlór pôsobí na oči? Chlór funguje tak, že rozkladá a neutralizuje škodlivé baktérie. V tomto procese môže tiež odstraňovať prirodzený slzný film, ktorý udržiava naše oči vlhké a mazané.

Medzi okamžité príznaky vystavenia očí chlóru patria:

PREKVAPENIE! Ďakujeme, že čítate naše články a vzdelávate sa! Ako odmenu a pochvalu vám dávame zľavový kód "citam", ktorý môžete využiť v našom e-shope TU a získate 3% zľavu na celú objednávku. Doprajte si k čítaniu našich článkov a k odpočinku s našimi produktmi kávičku alebo čaj!
  • Začervenanie
  • Pocit pálenia
  • Rozmazané videnie
  • Svrbenie

Okamžité opatrenia prvej pomoci

Nehody sa stávajú. Ak ste vy alebo niekto, koho poznáte, vystavení riziku, rýchle konanie môže mať zásadný význam. Najdôležitejším krokom je vypláchnutie očí. Použite studenú / vlažnú vodu z vodovodu a oči jemne vyplachujte aspoň 10 minút. Dôležitosť čistej vody nemožno dostatočne zdôrazniť. Používanie kontaminovanej vody môže situáciu ešte zhoršiť. Ak máte po ruke balenú, použite tú.

Dlhodobé účinky chlóru na oči

Zatiaľ čo príležitostné vystavenie nemusí predstavovať významnú hrozbu, časté vystavenie môže byť odlišné. Medzi potenciálne hrozby pre zrak patria odreniny rohovky a v zriedkavých prípadoch aj vredy. Obzvlášť dôležité je sledovať, ako dlhodobé vystavenie pôsobí na deti, pretože ich oči sa stále vyvíjajú a môžu byť náchylnejšie na nepriaznivé účinky chlóru.

Ochrana a preventívne opatrenia

Najlepšou liečbou je vždy prevencia. V bazénoch vždy používajte ochranné okuliare na ochranu očí. Pravidelná údržba bazénov a zabezpečenie vyváženosti chemického zloženia bazénov môže znížiť potrebu nadmerného množstva chlóru, čím sa zabezpečí bezpečnejšie prostredie na kúpanie.

Dostupné ošetrenia

Hoci je oplachovanie prvým krokom, existujú aj ďalšie opatrenia na zmiernenie nepríjemných pocitov. Pomôcť môžu voľnopredajné roztoky, napríklad umelé slzy. Ak však podráždenie pretrváva alebo ak je videnie čoraz viac rozmazané, je nevyhnutné navštíviť lekára.

Vyvrátenie mýtov o chlóre a očiach

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie je bezpečný ani pri krátkodobom vystavení. A nie, nie všetky červené oči znamenajú vystavenie chlóru; červené oči môžu spôsobiť aj iné faktory, napríklad alergény alebo infekcie.

Časté otázky o chlóre v očiach

Ako často by sa mala kontrolovať bazénová chémia?
Ideálne raz týždenne, aby sa zabezpečila správna rovnováha a znížila potreba nadmerného množstva chlóru.

Môže chlór spôsobiť trvalé poškodenie zraku?
Vo veľmi zriedkavých prípadoch a pri dlhodobom pôsobení bez liečby môže. Ak príznaky pretrvávajú, vždy vyhľadajte lekársku pomoc.

Existujú alternatívy k chlóru pre bazény?
Áno, sú k dispozícii možnosti ako bróm, ozón a bazény so slanou vodou, ale každá z nich má svoje výhody a nevýhody.

Je bezpečné plávať denne v chlórovanom bazéne?
Pri dodržaní vhodných bezpečnostných opatrení, ako je napríklad nosenie ochranných okuliarov, je to vo všeobecnosti bezpečné. Je však nevyhnutné sledovať akékoľvek pretrvávajúce podráždenie očí.

Potrebujú deti v bazénoch špeciálnu ochranu očí?
Odporúča sa to. Detské okuliare sú navrhnuté tak, aby tesne priliehali, čím poskytujú lepšiu ochranu.

Prečo mám v bazéne červené oči?
Chlór a iné chemikálie v bazéne môžu reagovať so znečisťujúcimi látkami a spôsobiť podráždenie, ktoré vedie k červeným, svrbivým očiam.

Zhrnutie

V našej snahe o čisté bazény a popoludnia plné zábavy nezabúdajme hlavne na bezpečnosť. „Chlór v očiach“ je nepríjemnosť, ktorej sa dá s trochou opatrnosti a znalostí do veľkej miery predísť. Potápajte sa bezpečne a udržujte si žiarivé oči!