Epidermálny rastový hormón

Epidermálny rastový faktor (EGF) – čo to je, účinky, využitie, výroba a riziká v kozmetike

V našej nekonečnej snahe o mladistvú a žiarivú pleť ste sa možno stretli s pojmom „epidermálny rastový faktor“ Čo je to však epidermálny rastový faktor? Je to zázračná zložka, na ktorú sme čakali? Tento komplexný sprievodca vám odhalí vedecké pozadie tohto neuveriteľného proteínu a vysvetlí jeho význam v oblasti starostlivosti o pleť a medicíny.

Čo je epidermálny rastový faktor?

Definícia a objav

Epidermálny rastový faktor (EGF) je bielkovinová molekula, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tele. Prvýkrát bol identifikovaný v 60. rokoch 20. storočia a zohráva kľúčovú úlohu pri raste, proliferácii a diferenciácii buniek. Dr. Stanley Cohen, ktorý ho objavil, dokonca za svoju prácu dostal Nobelovu cenu, čím zdôraznil jeho význam v oblasti biológie.

Úloha v koži

EGF je ako osobný tréner kože, ktorý vedie bunky k regenerácii a hojeniu. Keď sa naša pokožka poraní alebo sa na nej začnú prejavovať známky starnutia, EGF začne konať, pomáha urýchľovať výmenu buniek a zvyšuje produkciu kolagénu.

PREKVAPENIE! Ďakujeme, že čítate naše články a vzdelávate sa! Ako odmenu a pochvalu vám dávame zľavový kód "citam", ktorý môžete využiť v našom e-shope TU a získate 3% zľavu na celú objednávku. Doprajte si k čítaniu našich článkov a k odpočinku s našimi produktmi kávičku alebo čaj!

Veda v pozadí EGF

Ako funguje

Schopnosť pokožky omladzovať sa do veľkej miery závisí od aktivity EGF. Pri lokálnej aplikácii alebo prirodzenej produkcii sa EGF viaže na špecifické receptory na povrchu kožných buniek. Táto väzba aktivuje kaskádu bunkových udalostí, ktoré vedú k regenerácii a obnove pokožky.

Receptory EGF

EGF funguje v tandeme so svojím receptorom EGFR. Predstavte si to ako systém zámku a kľúča; EGF je kľúč, ktorý dokonale zapadá do zámku EGFR. Po aktivácii sa toto duo pustí do práce a riadi procesy od syntézy DNA až po produkciu kolagénu.


Výhody EGF v starostlivosti o pleť

Účinky proti starnutiu

EGF sa v oblasti starostlivosti o pleť preslávil svojou bezkonkurenčnou schopnosťou bojovať proti starnutiu. Podporuje pokožku, aby zvýšila produkciu kolagénu, čo vedie k plnšej a mladistvejšej pleti. Jemné linky a vrásky? Nemajú šancu.

Hojenie rán

Okrem kozmetických účinkov zohráva EGF rozhodujúcu úlohu pri hojení rán. Pri aplikácii na poranenia urýchľuje proces hojenia tým, že podporuje rast buniek a obmedzuje tvorbu jaziev.

Akné a škvrny

EGF môže byť darom z nebies pre ľudí s pleťou náchylnou na akné. Zrýchľuje výmenu buniek, pomáha rýchlemu hojeniu lézií akné a znižuje pozápalovú hyperpigmentáciu.


Bezpečnosť a aplikácia

Je EGF bezpečný?

Rovnako ako pri všetkých zložkách starostlivosti o pleť je nevyhnutné uistiť sa, že EGF je pre vašu pleť bezpečný. Vo všeobecnosti sa EGF považuje za bezpečný a dobre tolerovaný. Pred zavedením akéhokoľvek nového výrobku do svojho režimu však vždy vykonajte náplasťový test.

Ako používať výrobky EGF

Séra a krémy EGF by sa mali v ideálnom prípade aplikovať na čistú a vlhkú pokožku. Jemnými ťahmi smerom nahor sa zabezpečí účinné vstrebávanie prípravku. Je to ako dať svojej pleti injekciu omladenia!


Prírodný a syntetický EGF

Pochopenie rozdielov

Prírodný EGF sa získava z biologických zdrojov, ako sú ľudské tkanivá, zatiaľ čo syntetický EGF sa vyrába pomocou bioinžinierskych techník. Oba typy majú svoje výhody a nevýhody.

Ktorý je lepší?

Diskusia medzi prírodným a syntetickým EGF pokračuje. Zatiaľ čo prírodný EGF sa môže pochváliť štruktúrou podobnejšou EGF, ktorý sa nachádza v našom tele, syntetický EGF možno upraviť tak, aby sa zvýšili určité prospešné vlastnosti. Výber nakoniec závisí od osobných preferencií a špecifických potrieb v oblasti starostlivosti o pleť.


EGF v lekárskom svete

Použitie v medicíne

Okrem kozmetických regálov si EGF získal pozornosť aj v oblasti medicíny. Vďaka jeho regeneračným vlastnostiam sa stal sľubným prostriedkom na liečbu ochorení, ako sú vredy, popáleniny a dokonca aj niektoré chirurgické zákroky.

Perspektívy do budúcnosti

Budúcnosť EGF v medicíne je svetlá. S pokračujúcim výskumom a technologickým pokrokom sa nedá povedať, aký vplyv by EGF mohol mať na pretváranie liečebných postupov.


Bežné mýty o EGF

Na rozdiel od niektorých názorov EGF nespôsobuje rakovinu. Je síce pravda, že EGF podporuje rast buniek, ale nevyvoláva nekontrolovanú proliferáciu buniek spojenú s nádormi. Vždy majte na pamäti, že vedomosti vyvracajú mýty!


Časté otázky o epidermálnom rastovom faktore

Ako často by som mal používať výrobky EGF?

Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča používať výrobky EGF raz alebo dvakrát denne. Vždy sa však riaďte konkrétnymi pokynmi, ktoré uvádza výrobca výrobku.

Je EGF vhodný pre všetky typy pleti?

Áno, EGF môžu používať osoby so všetkými typmi pleti. Osoby s citlivou pokožkou by však mali byť opatrné a vykonať náplasťový test.

Môžem EGF používať s inými zložkami starostlivosti o pleť?

Určite! EGF sa dobre kombinuje s väčšinou zložiek starostlivosti o pleť. Ako vždy však buďte opatrní pri zavádzaní viacerých nových produktov naraz.

Za ako dlho uvidím výsledky používania EGF?

Zatiaľ čo niektorí jedinci zaznamenajú zlepšenie v priebehu niekoľkých týždňov, iným to môže trvať aj niekoľko mesiacov. Kľúčom k úspechu je dôslednosť.

Má EGF nejaké vedľajšie účinky?

Hoci je to zriedkavé, u niektorých ľudí sa môže vyskytnúť začervenanie alebo podráždenie. Ak sa tak stane, prestaňte ho používať a poraďte sa s dermatológom.

Sú výrobky EGF drahé?

Cenové rozpätie výrobkov EGF sa líši. Niektoré luxusné značky môžu byť drahšie, ale existujú aj cenovo dostupné možnosti, ktoré sú rovnako účinné.


Zhrnutie

V neustále sa vyvíjajúcom svete starostlivosti o pleť vystupuje EGF ako silný spojenec. Jeho rozmanité výhody, od zázrakov proti starnutiu až po hojenie rán, z neho robia neoceniteľnú súčasť nášho arzenálu starostlivosti o pleť. Keďže naďalej odhaľujeme jeho nespočetné možnosti, niet pochýb o tom, že EGF zostane módnym slovom aj v nasledujúcich rokoch.