Vitamín E

Vitamín E – čo to je, účinky, využitie, výroba a riziká v kozmetike

Vitamín E je viac ako len jedna zlúčenina. Je to skupina zlúčenín rozpustných v tukoch s výraznými antioxidačnými vlastnosťami. V tomto článku sa budeme venovať rôznym aspektom vitamínu E, jeho druhom, výhodám, zdrojom a významu v ľudskom tele.

Poznanie druhov vitamínu E

Vitamín E sa skladá z ôsmich rôznych zlúčenín, ktoré sú rozdelené do dvoch hlavných skupín: tokoferoly a tokotrienoly. Každá skupina má štyroch členov s názvami alfa, beta, gama a delta.

Tokoferoly

  1. Alfa-tokoferol: Najaktívnejšia forma u ľudí a silný antioxidant.
  2. Beta-tokoferol: Je menej rozšírená a má nižšiu biologickú aktivitu.
  3. Gama-tokoferol: Nachádza sa najmä v americkej strave, najmä v kukuričnom a sójovom oleji.
  4. Delta-tokoferol: Najmenej významný v ľudskom tele.

Tokotrienoly

V ľudskej strave sú menej významné, ale majú tiež cenné zdravotné účinky.

PREKVAPENIE! Ďakujeme, že čítate naše články a vzdelávate sa! Ako odmenu a pochvalu vám dávame zľavový kód "citam", ktorý môžete využiť v našom e-shope TU a získate 3% zľavu na celú objednávku. Doprajte si k čítaniu našich článkov a k odpočinku s našimi produktmi kávičku alebo čaj!

Význam vitamínu E v ľudskom tele

Vitamín E je nevyhnutný pre mnohé telesné funkcie vrátane:

  1. Antioxidačné vlastnosti: Chráni bunky pred poškodením tým, že neutralizuje voľné radikály.
  2. Posilnenie imunitného systému: Zvyšuje schopnosť organizmu bojovať proti útočiacim baktériám a vírusom.
  3. Metabolické procesy: Pomáha pri využívaní vitamínu K a zlepšuje metabolickú aktivitu.

Zdravotné prínosy vitamínu E

Pozitívny vplyv vitamínu E na ľudské zdravie je obrovský.

  1. Zdravie srdca: Môže znížiť riziko srdcových ochorení.
  2. Starostlivosť o pokožku: Podporuje hojenie a omladzovanie pokožky.
  3. Ochrana očí: Pomáha pri prevencii vekom podmienenej makulárnej degenerácie.

Potravinové zdroje vitamínu E

Zaradenie vitamínu E do stravy je nevyhnutné na udržanie celkového zdravia. Medzi zdroje patria:

  1. Orechy a semená: Mandle, slnečnicové semienka a píniové oriešky.
  2. Rastlinné oleje: Olivový olej, slnečnicový olej a olej z pšeničných klíčkov.
  3. Zelená zelenina: Špenát, brokolica a kapusta.
  4. Ovocie: Ovocie: kivi a mango.
  5. Ryby: losos, pstruh dúhový a makrela.

Hoci najlepší spôsob získavania vitamínu E je prostredníctvom prirodzených potravinových zdrojov, k dispozícii sú aj doplnky stravy. Je veľmi dôležité poradiť sa s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, aby ste pochopili vhodné dávkovanie, pretože nadmerná konzumácia môže mať nepriaznivé účinky.

Čo je teda Vitamín E

Pochopenie toho, čo je vitamín E, a jeho začlenenie do každodenného života je kľúčové pre optimalizáciu zdravia a pohody. Uvedomením si hodnoty vitamínu E v jeho rôznych formách a informovaným výberom stravy si môžeme zabezpečiť, že budeme využívať jeho rozsiahle pozitívne účinky na organizmus.

Čo robí Vitamín E v kozmetike a pre pokožku

Vlastnosti vitamínu E ďaleko presahujú jeho vnútornú výživovú hodnotu a zohrávajú dôležitú úlohu v starostlivosti o pleť a v kozmetike. Tu sa dozviete, ako na to:

1. Hydratácia a hojenie pokožky

Vitamín E je známy svojou schopnosťou udržiavať vlhkosť v pokožke, čím ju udržiava hydratovanú, jemnú a pružnú. Vďaka tomu je obľúbenou zložkou krémov, pleťových vôd a sér. Okrem toho jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú pri hojení drobných popálenín, jaziev a rán.

2. Výhody proti starnutiu

Antioxidačné vlastnosti vitamínu E bojujú proti voľným radikálom, o ktorých je známe, že spôsobujú starnutie pokožky. Neutralizáciou týchto škodlivých molekúl pomáha vitamín E redukovať jemné linky, vrásky a starecké škvrny, čím podporuje mladistvú a žiarivú pleť.

3. Ochrana pred slnečným žiarením

Hoci vitamín E nenahrádza opaľovací krém, môže poskytnúť dodatočnú vrstvu ochrany pred škodlivým UV žiarením. Absorbuje UVB žiarenie, čím minimalizuje poškodenie spôsobené slnečným žiarením.

4. Liečba kožných ochorení

Ľudia s kožnými ochoreniami, ako sú ekzémy a psoriáza, našli úľavu pri používaní výrobkov obohatených o vitamín E. Znižuje svrbenie a zápal a zároveň zlepšuje hydratáciu pokožky a funkciu kožnej bariéry.

5. Starostlivosť o vlasy

Výživné účinky vitamínu E sa neobmedzujú len na pokožku; je prospešný aj pre zdravie vlasov. Podporuje prekrvenie pokožky hlavy, podporuje rast vlasov a dodáva vlasovým prameňom žiarivý lesk.

6. Zdravie nechtov

Jeho hydratačné účinky sa rozširujú na nechtovú kožičku a nechty, zabraňujú ich praskaniu a odlupovaniu, udržiavajú ich zdravé a silné.

7. Starostlivosť o pery

Vitamín E, ktorý sa často nachádza v balzamoch na pery, zabraňuje ich popraskaniu a vysušeniu, čím zabezpečuje hladké a dobre hydratované pery.

Čo teda Vitamín E robí pre pokožku a v kozmetike?

Úloha vitamínu E vo vonkajšom zdraví organizmu je široká a dynamická. Jeho hydratačné, hojivé, proti starnutiu a ochranné vlastnosti z neho robia cennú zložku rôznych kozmetických výrobkov. Či už ide o starostlivosť o pleť, vlasy, alebo dokonca o starostlivosť o nechty a pery, vitamín E naďalej zlepšuje kozmetické postupy tým, že poskytuje nevyhnutnú výživu a ochranu.

Zaradením výrobkov s obsahom vitamínu E do každodennej kozmetickej rutiny môžeme využiť tieto početné výhody, ktoré vedú k zdravšej, odolnejšej a krajšej pokožke, vlasom a nechtom.

Ako a z čoho sa Vitamín E vyrába?

Poďme sa pozrieť na zdroje a „výrobu“ Vitamínu E.

Prírodné zdroje vitamínu E

Vitamín E je prirodzene prítomný v mnohých potravinách a proces extrakcie zvyčajne zahŕňa nasledujúce kroky:

1. Identifikácia bohatých zdrojov

Medzi potraviny bohaté na vitamín E patria orechy, semená, rastlinné oleje (napríklad pšeničné klíčky, slnečnicový a svetlicový olej), zelená listová zelenina a niektoré ryby.

2. Proces extrakcie

Extrakcia zvyčajne zahŕňa techniky lisovania za studena alebo extrakcie rozpúšťadlom na získanie vitamínu E z týchto zdrojov.

  • Lisovanie za studena: Táto mechanická metóda sa často používa pri orechoch a semenách, kde sa olej získava bez použitia tepla.
  • Extrakcia rozpúšťadlom: Na extrakciu vitamínu E z rastlinných olejov sa používajú chemické rozpúšťadlá, po ktorých nasleduje proces destilácie na prečistenie zlúčeniny.

3. Čistenie a koncentrácia

Na získanie požadovanej formy a koncentrácie vitamínu E sa používajú ďalšie procesy čistenia a koncentrácie.

Syntetická výroba vitamínu E

Syntetická výroba vitamínu E (bežne alfa-tokoferolu) je zložitejší a kontrolovanejší proces:

1. Chemická syntéza

Vitamín E sa môže synteticky vyrábať z derivátov petrochemických látok, ako je napríklad izofytol. Tento proces zahŕňa sériu chemických reakcií vrátane kondenzácie, cyklizácie a metylácie.

2. Izomerizácia

Syntetický vitamín E pozostáva zo zmesi ôsmich rôznych stereoizomérov, z ktorých iba jeden je identický s prirodzene sa vyskytujúcim alfa-tokoferolom. V závislosti od použitia je často potrebná izolácia alebo konverzia špecifického izoméru.

3. Kontrola kvality

Na zabezpečenie čistoty, bezpečnosti a účinnosti synteticky vyrobeného vitamínu E sa uplatňujú prísne opatrenia na kontrolu kvality.

Ako sa teda Vitamín E vyrába?

Výroba vitamínu E, či už z prírodnej extrakcie alebo syntetickými procesmi, je zmesou prírodného bohatstva a vedeckých inovácií. Prírodné zdroje poskytujú biologicky aktívnu formu vitamínu E, zatiaľ čo syntetické metódy umožňujú kontrolovanú výrobu, ktorá spĺňa rôzne priemyselné potreby.