Indické recepty 10 zemiakových jedál

10 obľúbených indických zemiakových receptov

Zemiaky sú najobľúbenejšou škrobovou koreňovou zeleninou a patria k najlacnejším základným potravinovým zložkám, ktoré sa konzumujú na celom svete. Je to výživná zelenina. Deti často odmietajú jesť zeleninu, ale zemiaky majú rady. Zemiaky sú vynikajúcim zdrojom draslíka, vlákniny a vitamínov B6 a C, vďaka čomu sú najlepšou voľbou v jedlách pre ľudí, ktorí hľadajú zdravé potraviny.

Tu je zoznam obľúbených receptov zo zemiakov v Indii:

Aloo ka Parantha
Aloo ka Paratha je jedným z najobľúbenejších raňajkových jedál v celej krajine. Zvyčajne sa podáva s maslom, čatní, tvarohom alebo nakladaným mangom.

Chilli Potato
Chilli Potato je indočínske jedlo, ktoré sa veľmi ľahko pripravuje a môže sa podávať ako príloha k vyprážanej ryži. Na prípravu tohto receptu stačí zemiaky osmažiť a potom ich hodiť do sladkokyslej chilli omáčky. Deti majú tento recept veľmi rady. Chilli zemiaky sa dajú pripraviť na dva spôsoby… s omáčkou alebo bez omáčky. Ak máte radšej pikantné jedlá, potom si vyberiete suché alebo čili zemiaky bez omáčky.

Aloo Matar
Ďalší zemiakový recept, ktorý sa varí v každej domácnosti. Aloo matar (matar) je pandžábske jedlo pozostávajúce zo zemiakov (Aloo) a hrachu (matter), ktoré sa varia spolu v bohatej omáčke z cibule, paradajok, cesnaku, zázvoru, rasce a ďalších korenín. Toto jedlo je obľúbené u všetkých vekových skupín a podáva sa s roti alebo dusenou ryžou.

Vada Pav
Vada Pav je najobľúbenejšie bombajské občerstvenie na cestách. Je k dispozícii na každom rohu ulice v Bombaji. Obchody predávajúce vada pav nájdete po celej Bombaji a dokonca aj pred školami a vysokými školami. Je to guľa z varených a roztlačených zemiakov, ochutená aromatickými masalami, obalená v cestíčku z gramovej múky a vyprážaná. Zlatohnedá vyprážaná guľa sa podáva zabalená v čerstvej žemli spolu s ostrým a pikantným cesnakovým čatní.

Baigan Aloo
Aloo Baingan je úžasná kombinácia a tvorí lahodnú aromatickú prílohu, keď sa varí spolu s cibuľou, paradajkami a dochucuje aromatickým korením. Aloo baingan je vynikajúce jedlo, keď sa podáva s horúcim chapatis alebo dusenou ryžou.

Paprika plnená zemiakmi
Jedlo s jedinečnou a lahodnou chuťou je paprika plnená zemiakmi. Recept Bharwan shimla mirch je vytvorený zo zmesi varenej zemiakovej kaše, rozdrveného paneeru, cibule, ktorá sa plní do papriky a varí sa pečením, pražením alebo v pare. Tieto plnené papriky sú plné bielkovín, vitamínov, zeleniny a chutných ingrediencií, ktoré vytvárajú vyvážené jedlo pre každého.

Dum Aloo
Kašmírsky dum aloo je korunou zemiakových receptov v Indii. Zemiaková zelenina má svoju vlastnú výraznú chuť. Kašmírske dum aloo sa však chuťovo mierne líši od bežnej zemiakovej kuchyne. Pripravuje sa z malých zemiakov, ktoré sa vyprážajú a potom sa pridávajú do bohatej pasty z paradajok a cibule, ktorá sa ochucuje tradičnými kašmírskymi koreninami, ako je zázvorový prášok a fenikel. Zemiakový pokrm môžete pripraviť pri slávnostiach alebo špeciálnych príležitostiach. Môžete ho podávať aj s Tandoori Roti a Lacha Parantha.

Aloo Puding (Halwa)
Zemiaky sú bežne používanou ingredienciou v pôstnych jedlách. Určite ste si pripravili zemiakové hranolčeky, čatní na pôst, ale skúsili ste zemiakovú halvu. Je to najobľúbenejší a najchutnejší dezert z Uttarpradéšu a zvyčajne sa pripravuje počas sviatočného obdobia Navratri. Pripravuje sa zo zmesi zemiakovej kaše, ghí, suchého ovocia a cukru. Táto halva je chutná a dá sa ľahko pripraviť za veľmi krátky čas.

Dilli ki Fried Aloo Chaat
Aloo čat je lahodné pouličné jedlo, ktoré je k dispozícii na každom rohu v Dillí a jeho okolí. Tento chaat sa pripravuje varením a vyprážaním niekoľkých zemiakov, ktoré sa posypú exotickým, pikantným, aromatickým čerstvo mletým korením chaat masala, nadrobno nakrájanými farebnými paradajkami, cibuľou, zelenými čili papričkami, pridajú sa malé úžasné sladké, kyslé a štipľavé čatní, ako je sladké čatní, mätové čatní, červené čili, koriandrové listy a citrónová šťava.

Aloo Gobi
Aloo gobi (zemiaky a karfiol) je obľúbené suché indické jedlo pripravené zo zemiakov a karfiolu zmiešaných s aromatickým korením a vyprážaných. Toto jedlo sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov, môžete ho pripraviť len s cibuľou alebo paradajkami, alebo vôbec nepoužiť cibuľu a paradajky. Lahodný aloo gobi mutter zo zemiakov, karfiolu a zeleného hrášku zmiešaného s korením. Podávajte s horúcimi puris alebo rotis. Aloo Gobi je tradičná severoindická pochúťka a základné jedlo v Pandžábe, ktoré je obľúbené po celom svete.