Jicama, vyslovované „hi-kama“, je chrumkavá, sladká koreňová zelenina pochádzajúca z Mexika. Podobá sa veľkej repe alebo zemiaku s hnedou šupkou a často sa nazýva mexická fazuľa jama alebo mexická repa. Vďaka svojej chrumkavej, jablkovej štruktúre a sladkej, orechovej chuti je obľúbenou voľbou v rôznych kuchyniach.
História a pôvod
Jicama je už stáročia základom mexickej a stredoamerickej stravy. Jej pestovanie siaha až do predkolumbovskej éry. Aztékovia a Mayovia oceňovali jicamu pre jej výživovú hodnotu a osviežujúcu chuť, najmä v horúcom podnebí.
Kulinárska popularita
Popularita jicamy sa celosvetovo zvýšila, najmä v kruhoch, ktoré sa zaoberajú zdravou výživou a kulinárstvom. Vďaka svojej všestrannosti v sladkých aj slaných jedlách a jedinečnej štruktúre sa stala obľúbenou medzi kuchármi a domácimi kuchárkami.
Nutričný profil
Zdravotné výhody jicamy
- Vysoký obsah vlákniny: Jicama je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a pravidelnosť.
- Vitamíny a minerály: Je dobrým zdrojom vitamínu C, draslíka a železa.
- Nízkokalorická varianta: Jicama má nízky obsah kalórií, vďaka čomu je skvelým občerstvením pri regulácii hmotnosti.
Porovnanie s inou zeleninou
Jicama vyniká medzi ostatnými druhmi zeleniny jedinečnou kombináciou nízkeho obsahu kalórií, vysokého obsahu vlákniny a bohatého obsahu vitamínov. Je hydratačnejšia ako mnohé druhy koreňovej zeleniny a ponúka odlišnú textúru a chuťový profil.
Kulinárske využitie
Príprava a lúpanie jicamy
Príprava jicamy zahŕňa olupovanie hrubej vláknitej šupky, ktorá je nejedlá. Dobre to zvládne škrabka na zeleninu alebo ostrý nôž, ktorý odhalí šťavnatý a chrumkavý vnútrajšok.
Surová vs. varená jicama
Jicama je chutná v surovom aj varenom stave. V surovom stave dodáva šalátom a polievkam chrumkavosť. Uvarená je mäkká a má mierne sladkú, orechovú chuť.
Obľúbené jedlá a recepty
- Jicama šalát: Často sa podáva s limetkovou šťavou a čili práškom ako osviežujúca príloha.
- Jicama hranolky: Pečené alebo vyprážané sú zdravšou alternatívou tradičných hranolčekov.
- Jicama v mexickej kuchyni: Používa sa do tacos, šalátov a ako príloha.
Pestovanie a zber
Vhodné podnebie pre jicamu
Jicame sa darí v teplom tropickom podnebí. Vyžaduje si dlhé vegetačné obdobie, preto je vhodná do oblastí s horúcim letom.
Výsadba a starostlivosť
- Požiadavky na pôdu a slnečné svetlo: Jicama uprednostňuje dobre odvodnenú pôdu a plné slnečné svetlo.
- Ochrana proti škodcom: Pravidelná kontrola a prirodzené metódy ochrany proti škodcom pomáhajú udržať zdravý rast.
- Tipy na zber a skladovanie:** Zberajte, keď sú hľuzy zrelé; skladujte ich na chladnom a suchom mieste.
Úloha jicamy v zdravej výžive
Regulácia hmotnosti
Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny je jicama ideálna pre diéty na reguláciu hmotnosti. Poskytuje pocit sýtosti pri menšom množstve kalórií.
Zdravie tráviaceho traktu
Vláknina v jicame podporuje zdravé trávenie a môže zabrániť zápche. Je výborným doplnkom stravy zameranej na dobré trávenie.
Potenciál pre kontrolu cukru v krvi
Jicama má nízky glykemický index, takže je vhodnou voľbou na udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Vďaka tomu je skvelou voľbou pre diéty vhodné pre diabetikov.
Zaradenie jicamy do rôznych diét
Všestrannosť jicamy umožňuje jej zaradenie do rôznych diét. Je vhodná pre vegánske, bezlepkové a nízkosacharidové diéty, ktorým dodáva výživu aj chuť.
Kulinárske tipy a triky
Osvedčené postupy pri príprave jedál z jicamy
Pri varení jicamy je najlepšie zachovať jej chrumkavosť. Ideálne sú krátke spôsoby varenia, ako je smaženie za stáleho miešania alebo blanšírovanie.
Chuťové kombinácie
Jicama sa dobre kombinuje s citrusmi, čili a bylinkami. Výborne sa hodí aj k pikantným príchutiam v miešaných jedlách a dusených jedlách.
Textúra a chuť
Jicama môže svojou textúrou dodať jedlám osviežujúci chrumkavý nádych. Jej jemná, mierne sladká chuť dopĺňa sladké aj slané prísady.
Zhrnutie
Jicama je všestranná, výživná a chutná zelenina, ktorú sa oplatí v kuchyni preskúmať. Jej jedinečná textúra a chuť spolu s mnohými zdraviu prospešnými látkami z nej robia aj cenný doplnok do rôznych jedál. Či už chcete obohatiť svoje šaláty, vytvoriť zdravšie občerstvenie alebo objavovať nové chute, jicama je vynikajúcou voľbou.
Časté otázky o jicame
Je jicama druh zemiaka?
Nie, jicama nie je druh zemiaka. Je to koreňová zelenina podobného vzhľadu, ale líši sa textúrou, chuťou a obsahom živín.
Môžete jesť šupku jicamy?
Nie, šupka jicamy je tvrdá a nejedlá. Pred konzumáciou dužiny zeleniny by sa mala olúpať.
Súvisia s jicamou nejaké alergie?
Alergie na jicamu sú zriedkavé. Osoby s existujúcimi potravinovými alergiami by ju však mali prvýkrát konzumovať opatrne.
Ako mám jicamu skladovať, aby zostala čerstvá?
Skladujte jicamu na chladnom a suchom mieste. Po rozkrojení ju zabaľte do igelitu a uložte do chladničky, aby sa zachovala jej čerstvosť.
Aké sú kreatívne spôsoby použitia jicamy v jedlách?
Jicama sa dá nakrájať na plátky na šable, na kocky na šaláty alebo na plátky na chrumkavé sendviče. Výborne sa hodí aj na miešanie alebo ako náhrada zemiakov s nízkym obsahom uhľohydrátov.