Čo je Brix / Brix? Vo vinárstve to znamená:
Meranie obsahu cukru.
„Brix“ je pojem, ktorý sa bežne používa vo vinárstve na meranie obsahu cukru v hroznovej šťave alebo víne. Hrozno po zbere obsahuje prírodné cukry, ktoré sú nevyhnutné pre proces kvasenia, pri ktorom sa hroznová šťava mení na víno. Brix sa meria ako percento hmotnosti cukru v šťave v porovnaní s hmotnosťou samotnej šťavy.
Brix je dôležitý, pretože pomáha vinárom určiť potenciálny obsah alkoholu vo víne po ukončení fermentácie. Kvasinky počas kvasenia premieňajú cukor v hroznovej šťave na alkohol. Preto čím vyššia je hodnota Brix, tým viac cukru je v šťave, čo vo všeobecnosti znamená potenciál vyššieho obsahu alkoholu v hotovom víne.
Ďalšie výrazy, slová a frázy pre víno a vinárstvo nájdete v našom slovníku TU. Prípadne vyhľadajte na našej webstránke cez lupu.